Nilas Keten

Geri Dönüşümlü İplik

Bizimle İletişime Geçin

Geri dönüşümlü iplikler, pamuk ve polyester atıklarından üretilmektedir. Giysileri kalite kaybına uğratmaz; geri dönüşüm zincirinin halkasıdır. Böylece israfın en aza indirilmesine yardımcı olur.

  • Cotton / Polyester
  • Cotton %50 / Acrylic %50
  • Cotton Polyester
  • Cotton %50 Polyester %50
  • Cotton Polyester

Geri dönüşümlü iplik, tekstil sektöründe önemli yer edinmeye başlayan bir ürün çeşididir. Geri dönüşüm iplik, kullanılmış tekstil ürünlerinden ya da üretim esnasında fire olarak atık kategorisine giren kumaş parçalarından üretilebilmektedir. Ayrıca kullanılmış pet şişe gibi plastik atıklarının da iplik olarak tekstil sektörüne kazandırılmaya başlanmasıyla, bu atıkların doğaya zarar vermesi engellenip ekonomiye katkı sağlanması amaçlanmaktadır.  Özellikle plastik şişelerin doğal yaşam döngüsünde zarar oluşturmasının önüne geçip, tekrar kullanılabilecek bir ürüne dönüştürmek hem üretim aşamasındaki hammadde ihtiyacının karşılanmasını sağlıyor hem de geleceğe dönük çevre koruma tedbirleri erkenden alınmış oluyor.

Geri Dönüşümlü İplik Çeşitleri

Geri dönüşümlü iplik çeşitleri, kullanım alanlarına göre farklılık gösterebilmektedir. Pet şişeler, elyaf ve polyester olarak pek çok alanda kullanılabilme özelliğine sahiptirler. Bunların dönüşüm aşamaları genellikle elyafın üretim aşamasıyla aynı döngüde devam eder. Pet şişeler dönüştürülmeden önce renk ve yapı olarak birbirinden ayrılmasının ardından parçalama işlemine tabii tutulur. Boyasız ve az işlem görmüş pet şişeleri geri dönüşüme kazandırmak daha az maliyet ve iş gücü gerektirmektedir. Minik parçalara ayrıldıktan sonra elyaf işleme tesislerinde pek çok farklı işlemden geçirilerek elyaf ya da polyester kumaş haline getirilir. Bu işlemi pet şişeleri büyük kazanlar içerisinde eritmek suretiyle yapan firmalar da bulunmaktadır. Her iki yöntem de elyafın benzer kalitede üretilmesine olanak sağlamaktadır.

Pet şişelerden elde edilen elyaf özel makineler vasıtasıyla ipliğe dönüşür. Bu iplikler pek çok alanda kullanılmak üzere işlenmeye başlanır. Özellikle döşemelik kumaşlar, farklı çeşitlerdeki halılar, hatta eldiven gibi çeşitli giyim malzemelerinin üretiminde de bu iplikler kullanılabilmektedir. Geri dönüştürülmüş iplik ile ev temizliği için kullanılan malzemeler de üretilebilmektedir. Kumaşların geri dönüştürülmesi sırasında ise her kumaşa farklı bir işlem yapılır. Kıyafet ve kumaşları geri dönüşüme almadan önce üzerinde bulunan fermuar düğme gibi farklı yapıdaki ürünleri kumaştan uzaklaştırma işlemi yapılıyor. Ardından kumaşın ne kadar işlendiği göz önüne alınarak sınıflandırılıyor ve çeşitli kimyasallarla üzerindeki boya ve benzeri maddeler uzaklaştırılıyor. Kumaşlarda boya ve baskı gibi işlemlerin az olması geri dönüşümlü iplik üretimini kolaylaştırmaktadır. Bu sayede enerji tasarrufu da yapmak kolaylaşacaktır.

Geri Dönüşümlü İplik ile Maliyetler Azalıyor

Atık plastikler geri dönüşümden sonra geri dönüşüm polyester iplik ismiyle piyasada yerini almaktadır. Polyester kumaşların tekrar kullanılmasıyla yine aynı kalitede geri dönüşümlü polyester iplik üretimi yapılabilmektedir. Plastiğin işlenmesi ve geri dönüşüme kazandırma çabası gelecek nesillere daha temiz bir dünya bırakmak içindir. Hem Türkiye’de hem de dünyada temiz ve doğru şekilde toplanabildiği için geri dönüşüm iplik üretimi için harcanan enerji ve maliyet azalmaktadır. Toplanma ya da kullanma sırasında zarar gören ya da yemek ve yağ gibi bulaşanlara maruz kalan plastiği geri dönüştürmek maliyet açısından ekstra külfet oluşturmaktadır. Geri dönüşümlü iplik üretimi doğru şekilde yapıldığı sürece aynı ürün defalarca geri dönüşüme kazandırılarak ileriye dönük çevre dostu üretim gerçekleştirilebilir.

Pamuk, dünyanın her yerinde tekstil sektöründe güvenle kullanılan doğal bir hammaddedir ancak üretim aşamasında su ve gübre gibi pek çok kaynağa ihtiyaç duyduğu da bilinmektedir. Pamuk bitkisi için büyüme süresince bol temiz su kullanılmaktadır. Ayrıca pamuğun lifli yapısını koruyabilmek ve tarım zararlılarını uzaklaştırmak için pek çok farklı çeşitte zirai ilaç kullanıldığı için pamuğun üretimi maliyetli bir hal almaktadır. Yetiştirme aşamasındaki bu zorlu süreçler yüzünden doğal yaşam döngüsü zarar görmektedir. Bu sebeple pamuk gibi üretimi zahmetli bir hammaddeden üretilmiş kumaş ve iplikleri çöp kategorisinden çıkardıktan sonra geri dönüşüme kazandırıp geri dönüşüm pamuk iplik üreterek hem çevreye hem de ekonomiye fayda sağlamak gerekiyor.

Markalar

Hilados Geri Dönüşümlü İplik